Pekakřská výbava




Článků na téma jaká je zaručeně ta nejlepší výbava na pečení chleba je na internetu nepočítaně. Také jsem si tím s prošla a vyzkoušela všechny tak zvané vychytávky. Některé byly doslova k ničemu (ačkoli jsem možná svými tehdejšími nákupy nejspíš dočasně nastartovala ekonomiku :), ale některé si vážně našly v naší kuchyni a nyní i pekárně pevné místo. Kdyby jsem nemusela, nedám je z ruky vůbec. Ale pěkně popořadě..

Rozhodně nechci psát, že nutně musíte mít jakoukoli z věcí níže, naše babičky to zvládaly bez problému bez nich (a jak dobře :), co chci říct je, že vám hodně usnadní práci. Jdeme na to!

Svatá trojka je pro mě ošatka, plachetka a stěrka.

Ošatka - respektive nádoba, ve které bude váš chléb kynout. Pozor kynout, nikoliv péct. Na trhu je jich celá řada, nejčastěji jsou vidět pedigové. Spousta začínajících pekařů si namísto investice do něčeho, co neví jestli použijí víc než jednou, prostě poradí s cedníkem nebo jinou nádobou s přívodem vzduchu vyloženou utěrkou.

Plachetka - tady se pozastavím. Většina domácích pekařů používá kuchyňské utěrky. Máme je doma všichni, nicméně v různých kvalitách materiálu a občas v dost žalostném stavu. Málokdo přitom ví, že na trhu jsou dostupné levné elastické plachetky, na které se těsto nelepí (díky jiné tkanině), dají se bez problémů a změny velikosti prát, netrpí tolik na plísně a dokonce mají pozitivní vliv na samotný proces kynutí těsta. 

Oblá stěrka - malý, ale zvláště při pečení doma velmi nedoceněný pomocník. Pomůže vám rychle stahovat těsto nebo kvásek z nádob a občas dokonce zastoupí špachtli při dělení těsta.

Tím ale nejsme rozhodně se vším hotoví. Neděste se, následující seznam je sice dlouhý, ale většinu věcí už nejspíš doma stejně někde máte :).

Sklenice - na rozkvas se nejlépe hodí ty, které mají rovné stěny až k víčku. Původně jsem na ně navlékala obyčejnou gumičku, abych viděla, jestli kvas dostatečně povyrostl, ale teď už to mám u svých Ikea 365+ sklenic 600ml a 1,7l s bambusovým víčkem v oku. Jsou naprosto fantastické a cenově dostupné.
 
Váha - stačí prakticky jakákoliv. Pomůže Vám přesně přesně dodržet jednotlivé receptury a zvládnout jejich opakování. 

Špachtle - vaše nepřilnavá ruka při utahování těsta nebo při jeho dělení. A nejen to.. Osobně ji používám i běžně při vaření, například pro zpracování bylinek, přenášení zeleniny z pracovní desky do nádob a podobně. Z mého pohledu velmi univerzální pomocník, bez kterého si život v kuchyni už nedokážu představit.

Hnětač těsta - jak jsem psala na počátku, naše babičky to zvládaly i bez něj. Nicméně kdo nemá čas, a nutno říct nebo namakané svaly, jde cestou kuchyňských robotů s hákem na těsto. Z pohledu výbavy je to ta nejnákladnější i nejobjemnější položka, byť multifunkční. Jestli koupi robotu zvažujete, doporučuji minimálně 4,5l nádobu, ideálně pak vyšší než širší a také dostatečnou univerzálnost.

Sázecí lopata - hotový bochník je zapotřebí rychle a bezpečně umístit do trouby. Můžete použít ruce, větší karton, krájecí prkénko nebo sázecí lopatu. Tak se v dřevěné verzi od prkénka příliš neliší, její výhodou je velká plocha, nízká váha a zkosená hrana. Již léta používám doma jednoduchou chlebovou lopatu, v pekárně pak velkoplošné desky z překližky.

Žiletka - za mě vlastně nejkreativnější pomůcka. Nařezávání těsta před pečením je nejen čistě praktickou záležitostí pro řízený únik tepla z těsta, ale dotváří i výsledný vzhled bochníku.

Zakrytí těsta - řešením je určitě silikonová poklice nebo potravinářská fólie, super vychytávka je pak obyčejná hotelová koupací čepice. Vlastně ani nevím, jestli jsem ji vůbec někdy měla na hlavě, nicméně moje těsta ji milují :). Neokorají a když s ní zrovna nezevlují v lednici, mají i lepší klima na kynutí.

Dávkovač - mouka nemusí být všude. Opravdu! Zvlášť, když si vezmete na pomoc dávkovač. A co že to je? Klidně i obyčejná cukřenka se sítkem, ve které máte mouku pod těsto na tál, do ošatky nebo na pomoučnění bochníku před nařezáním.

Mřížka - nebo-li místo, na které budete odkládat horké pečivo, aby od spodu nezvlhlo. Myslím, že každý doma nějakou má, je jen otázkou, jak ji aktuálně využívá. Já osobně pracuji s mřížkou z Ikea, která je původně určena pro odkládání horkých hrnců na pracovní ploše.

Hrnec s poklicí - ideálně litinový, funguje ale i plechový a skleněný, prostě jakýkoliv s pokličkou a odolností teplotám nad 230C. Web je plný příznivců všelijakých supertěžkých dánských hrnců (nic jiného než litinový hrnec s víkem v tom nehledejte), ale já jej osobně nepoužívám. Jednat netrhnu 100 na bench a druhak je to v mém případě nejsnazší způsob jak přijít ke spáleninám sebe i vybavení kuchyně. Co ale rozhodně doporučuji je pečící deska z oceli nebo šamotu.

Pečící deska - asi každý už doma zažil tančící neposedné plechy, které se při vyšších teplotách příčně kroutí. Nejen, že nejsou stabilní pro bochník, ale neposkytují dostatečný žár pro propečení spodní kůrky. Řešení je buď trpělivost a otáčení bochníku na "záda" nebo pečící deska. Já mám doma ocelovou od maďarských ChefSteel, ale s trochou vynalézavosti lze nahradit něčím lokálním. V pekárně pak máme pec vybavenou deskami šamotovými. Obojí je naprosto skvělé a já si dnes už pečení bez nich vůbec nedokážu představit.

Sáček na pečivo - pro nás naprostá zbytečnost, pečeme průběžně (obvykle odloženou metodou) a navíc vše sníme ještě týž den.. :) V případě, že to máte jinak, doporučuji lněné dvouvrstvé sáčky nebo zabalení do utěrky. To bohatě stačí. Na igelitové sáčky, prosím, jednou provždy zapomeňte.

Mlýnek na obilí - tohle už je sice vyšší dívčí, ale za mě naprostá pecka. Jestli jednou také propadnete vůni z čerstvě namleté mouky, možnosti přesně ovlivnit její složení a hrubost a experimentům s kořením a bylinami, běžte si pro něj.. :) Já fandím Mockmill, ale jsou i jiní etablovaní výrobci. Tím bych téma mletí ve stručnosti opustila, ale určitě vám na tohle téma ještě napíšu v budoucnosti víc.
 
Prozatím držím palce, ať vám jde všechno od ruky a ať vám doma neskončí spoustu zbytečností, které vezmete do ruky tak maximálně jednou nebo vůbec.. :).

Krásnou neděli všem,

Jana z Kafe a Chleba


1 komentář

  1. Emperor Casino | No Deposit Bonus & Free Spins for All
    Emperor Casino, established in 2020, provides an online casino that is 인카지노 a no deposit 제왕카지노 casino that is part of the same company. They have 바카라 사이트 created a unique and

    OdpovědětVymazat

Instagram